Миодраг Станисављевић

 

Био једном један цар

 

Режија: Милена Стошић

 
Сценографија: Бобана Стошић и Мирослав Илић
Костим: Бобана Стошић
Избор музике: Милена Стошић и Марко Петричевић

 

Играју:

 

Цар: Ненад Недељковић
Луда: Тамара Стошић
Џин: Саша Стојковић
Ратар: Марко Петричевић
Принцеза: Кристина Јањић
Јован: Бојан Јовановић
Баба Полексија: Радмила Ђорђевић
Гласник: Драган Живковић
Дворска дама: Милена Стошић
Паметар: Александар Михајловић

 

Технички руководилац: Мирослав Илић
 Светло: Ненад Недељковић
Тон: Горан Стојковић
Гардероба: Весна Младеновић, Јованка Михајловић
Реквизита: Јованка Михајловић
Декоратери: Мирослав Илић, Милан Стојчић  и Драган Ђорђевић 
 
 
* * * * *
 

У оквиру европске манифестације „Ноћ позоришта“, врањски театар „Бора Станковић“ извео је своју прву премијеру у наступајућој сезони. Премда су „бескућници“, јер је зграда врањског позоришта пре годину и по спепелосана у пироманском походу дивљих хуна, позориштници се не предају. Град никако да почне да прави ново здање позоришта, постоји главни пројекат, има средстава макар за почетак радова, завршене су административне зачкољице, али ето... Зграде позоришта још увек нема, и не зна се када ће је бити, јер очигледно нема политичке (да не кажемо нешто погрдније) воље да се посао макар започне, али позоришта још увек има!

Тако се оно својим фановима указало премијером дечије представе „Био једном један цар“, изведној у сали Омладинског културног центра (ОКЦЕ), чиме је отворена нова врањска позоришна сезона. Можда ће епитет „дечија“ некоме звучати несериозно, али ова представа наговештава све потенцијале врањског позоришта, од уметничких до техничких. Како иначе објаснити да се у крајње непримереним условима, које изискује театар, а који пледира на позоришну озбиљност схваћену у најширем смислу тог појма, оваплоти представа која надахњује не само децу, него и одрасле, и пружа наду публици да се стрпи, да издржи ово време-невреме, док се надлежни не смилују, па граду са вековном позоришном традицијом, својом милошћу царском не врате оно што је било давно пре њих, и што ће у колективној свести врањске позоришне публике заувек постојати?

Но, доста о њима, и ово им је превише. Прва премијера у сезони настала је као пројекат Неформалне групе „М & Д“, Милене Стошић и Драгана Живковића, која је средства добила на јавном градском тендеру за пројекте у култури. Милена и Драган, пак, одобрена средства поклонили су врањском позоришту, и да није било тога, ни ове премијере, вероватно, не би ни било.

Ово је прва режија Милене Стошић, глумице врањског позоришта. Нека јој се хиљади! У складу са жанром и циљном групом публике – децом – све је било прилагођено. И режија – распевано, разиграно, осмишљено... и глума – десет мучених душа, врањских глумаца, на простору на коме смо као деца играли кликере или школице, успело је да изведе представу са раскошним мизансценом, као да су на непостојећој великој сцени врањског позоришта.

Неправедно би било, у овом „герилском“ пројекту врањског позоришта издвојити било кога од глумаца. Само порука – не дајте се, па макар морали да играте на спојеним кафанским столовима, или на два бурета покривена фоснама! Изнедриће и овај neverland неког новог Јанчу Балџију, који ће вам кад-тад, направити позориште.

Хероји овог пројекта, који су практично ни из чега направили право правцато позориште, су они који се на сцени не виде, а без којих ничега било не би – аутори сценографије, декоратери, реквизитери, гардеробери, фар-мајстор и тонац. Опет, као у случају глумаца, било би неправедно било кога од њих поименице истаћи као „најзаслужнијег“.

Најважнији је тимски рад, а „цару“, па ма ко то био, нека је на част што се вековни позоришни живот у Врању одвија без куће и окућнице. Позориштници ће и без тога радити свој посао, вечито, а „цара“ подсећамо на наслов, који је, граматички, аорист – прошло свршено време. Цареви се мењају, а позориште остаје.

Г.М.А. "ВРАЊСКЕ"

 

http://www.youtube.com/watch?v=4q5vfV_jPFQ

 

Позориште "Бора Станковић" задржава сва права на садржај.

Веб-сајт израдио "Релоад" - задржана сва права на прилагођени софтвер и дизајн.