„Притвореник“ одушевио врањску позоришну публику

 

ВРАЊЕ – Нова представа ансамбла позоришта Бора Станковић „Случајна смрт једног притвореник“ у режији познатог редитеља Филипа Гајића одлично је прихваћена од страње позорише публике. Овације, публика која заједно са глумцима пева и плаче  чине  да „Случајна смрт једног притвореника“, рађена по мотивима комедије италијанског нобеловца Дарија Фоа, чини право репертоарско освежење театра који ради у немогућим условима од како је јула изгорела зграда позоришта Бора Станковић.

Комад је смештен у судницу Хашког трибунала, реконструкција једног случајног или намерног убиства. Сведок тужилаштва из Косовске каменице се лажно представља и и разоткрива манипулације и нелогичности једне пресуде. Нагле смене комичног и трагичног чине да се овај комад гледа у даху. Из дубине представе пробијају се емоције и тренутно се преносе на гледаоце.

Врање је добило значајно позоришно остварење, које дубоко задире у болне тачке недавне српске прошлости, али и садашњости. Не штедећи никога, редитељ Гајић направио је полемичарску представу, која не бира стране, него поставља питања, и на њих се труди да понуди јасне и недвомислене одговоре.

„Генијалну комедију коју је написао Фо изместили смо из полицијске канцеларије у Милану у судницу Хашког трибунала. Невероватно је колико је комад лако и добро легао у баш тај простор. Код Фоа је кроз прозор бачен анархиста, у нашој представи бачен је један притвореник , код Фоа главни лик је лудак, код нас он је лажни сведок. Мислим да смо учинили овим изменама да је чувени комад Дариа Фоа постао актуелнији у Србији више него што је оригинал икада био актуелан у Италији“ наводи  редитељ Гајић.

Сјајан и уигран ансамбл предводи, све популарнији глумац Милан Васић који је брилијантно одиграо лик лажног сведока.

Извор: www.jugmedia.info

Позориште "Бора Станковић" задржава сва права на садржај.

Веб-сајт израдио "Релоад" - задржана сва права на прилагођени софтвер и дизајн.